NIKOLI ME NE VIDIŠ TAM, KJER TE VIDIM JAZ…


Medijska čorba: umazani kapital
10.04.2007, 22:47
Zapisano pod: MEDIJSKA ČORBA

No, pa poglejmo, kako delujejo mediji. Okej, če že hočete, slovenski mediji. Kratka receptura:

Najprej potrebujemo osnovni kapital.

- Če se boste šli tiskani medij, boste potrebovali kapital za tisk. Najbolje bo, da se izgovorite na ekologijo in svoj tiskani medij izdajate na eko papirju. Ste že v osnovi privarčevali.

Da še bolj posplošim, lahko se greste tudi tiskani medij, ki bo vsebinsko 70% sestavljen iz reklam, ostalo bodo vsebine, ki jih lahko s copy-paste ukazom potegnete iz kjerkoli. Mimogrede, to počne večina slovenskih medijev (osnovni vir informacij je STA, če znate angleško, si lahko pomagate celo z Reutersom in podobnimi tujimi agencijami…A navadno to v koncept linije najmanjšega odpora ne paše). Fino je imeti tudi kakšno pisarno, tajnico in komercialista, pa tudi kakšen mlad “novinar” bi znal priti prav.

- Radio je medij, za katerega bo treba v startu vložiti malce več. Ni nujno, seveda. A če govorimo o klasičnem radiu, brez osnovnih potrebščin ne bo šlo. Mikrofon, računalnik, glasbena oprema (tudi SAZAS vam bo prej-ali-slej stopil na prste), frekvenca in improvizoriš studio (če se le da, vsaj malo izoliran). Teoretično lahko morda celo ves program ustvarjate sami, a verjetno bi kmalu pregoreli, torej priporočam vsaj še enega grešnega kozla, po možnosti tehnično podkovanega.

- Televizija je malo večji problem, ker poleg teksta in zvoka potrebujete še sliko. To pomeni, da boste ob vsem prej (v grobem) naštetem v osnovni kapital morali vključiti še video pripomočke. Okej, lahko investirate v kakšno majhno kamero , teoretično je vse možno. Je pa res, da boste potrebovali tudi nekaj osnovnega znanja in mirno roko. Če se boste šli lastno produkcijo, boste potrebovali kakšnega novinarja, montažerja, snemalca (lahko tudi lučkarja, scenskega delavca, rekviziterja, tonskega mojstra, pa še in še lahko naštevam), lahko pa ste vse to vi v enem. Hja, ampak bo težka. Lahko pa z neta skinete video material in se greste piratsko televizijo. Skratka, raje ne začnem, ker bom potem težko končala.

- Internetni medij je lahko tudi blog, seveda. In tukaj je nešteto variacij. Lahko uporabite vse od zgoraj naštetega (presežete higienski minimum) ali pa se greste profesionalca. Tudi tukaj raje ne začnem z naštevanjem.

Nekaj pa velja za vse zgoraj našteto- brez osnovne ideje, cilja in motivacije ne bo nič. Tudi brez investitorja bo težka (vsaj dolgoročno). Da o izkušnjah sploh ne govorim. In mislite, da dobri novinarji rastejo na FDV-ju? Morda, poskusite, pa boste videli.

Še vedno pa ste lahko nekomu PR. Tako bodo donatorji dosegljivi. Brez skrbi. V politiki, v gospodarstvu, glasbi, ekonomiji….

In tukaj se vam bo morda postavilo kakšno moralno-etično vprašanje. Sem potemtakem sploh še medij? Kakšna je naloga medija? Kaj medij ponuja? Kakšna je moja odgovornost, če sem medij? … Ali pa tudi ne.

Torej- se vam zdi, da je “biti medij” blazno lahko?

Na žalost tako mislijo mnogi. In zato je medijska čorba tako smrdljiva.

  • Share/Bookmark6 komentarjev
Komentiraj

biti medije JE blazno lahko, čorba pa ni smrdljiva zaradi tega dejstva, ampak zato, ker se ene medije (preko oglaševanja) nabija v ospredje, druge (tudi kakšne dobre med njimi) pa tako ali drugače minira

avtor: jumbalumba 11.04.2007 @ 01:11

si že blizu…:)

avtor: katja 11.04.2007 @ 01:18

vsekakor zanimivo branje in z nestrpnostjo čakam nadaljevanj :)

avtor: jumbalumba 12.04.2007 @ 00:49

smrdiiiiiiiiiiiii

avtor: Kingstone 12.04.2007 @ 15:12

kaj, a čorba, al kaj druzga?

avtor: katja 12.04.2007 @ 15:58

čorba ja…pa se kaj drugega tudi.

avtor: Kingstone 12.04.2007 @ 16:54Komentiraj
Prelomi vrstic in odstavkov so samodejni, e-poštni naslov ni nikoli prikazan, dovoljen je HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(obvezno)

(obvezno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !